De eilanden Tholen en Sint Philipsland vormen samen de Zeeuwse gemeente Tholen. Deze ligt aan de oostkant van de provincie, centraal tussen Zuid-Holland, Noord-Brabant en de rest van Zeeland. Tholen wordt omgeven door verschillende wateren, waarvan het Nationaal Park Oosterschelde de meest bekende is.

De gemeente Tholen telt ruim 25.000 inwoners, verdeeld over negen kernen en een aantal buurtschappen. Tot 1971 waren de kernen nog eigen gemeenten. Door verschillende herindelingen is de huidige gemeente gevormd. Het gemeentehuis staat in de stad Tholen.

De naam Tholen stamt uit de tijd dat er tol werd geheven op de Eendracht, het tegenwoordige Schelde-Rijnkanaal. Sinds 1994 kent de gemeente Tholen een stedenband met de Poolse gemeente Iława. Meer informatie over deze stedenband staat op www.stedenband-ilawa-tholen.nl.

Geschiedenis

Al aan het begin van de jaartelling was er bewoning in deze streek. Dat blijkt uit verschillende gevonden voorwerpen en restanten van een boerenwoning aan.

In de 11e en 12e eeuw teisterden grote stormvloeden onze kust. Uit deze periode stammen de vliedbergen. Tholen heeft twaalf vliedbergen gekend. Hier is er nog een van over: de Westkerkseberg. De anderen zijn afgegraven.

In de Middeleeuwen bestond Tholen nog uit enkele eilandjes. Deze zijn door bedijking van de tussenliggende geulen samengevoegd. De laatste grote geul, die Tholen in een oostelijke en westelijke helft verdeelde, werd in 1556 afgedamd. Het laatste gedeelte hiervan werd pas in 1957 gesloten. Hierdoor ontstond de Pluimpotpolder.

Naast landaanwinsten zijn er ook verliezen geweest. Het meest bekend is de Watersnoodramp uit 1953. Deze ramp zette ruim de helft van Tholen onder water. Er waren doden te betreuren. Ook de materiële schade was enorm. Het monument “Het Zeemonster”, gelegen aan de Provincialeweg tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse, herinnert aan de Ramp.

Door de Deltawerken, die volgden na de Ramp, werd Tholen met het vasteland verbonden door de Oesterdam en de Philipsdam.

Terug

Nieuws

 

Groei Thoolse werkgelegenheid sterkste in regio

11 januari 2018

Zowel de groei van de werkgelegenheid als het starten van een nieuwe bedrijf is nergens zo groot als in Tholen. Wa...

 

Uitslag Thoolse Ondernemersprijzen bekend!

15 november 2017

Tijdens de Thoolse Ondernemersavond op dinsdag 14 november 2017 is MDE Automations als de Thoolse Starter 2017 en ...