Week van de streek

Ontdek Tholen in de Week van de Streek
De herfstvakantie is de periode bij uitstek om op pad te gaan. Van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 21 oktober is er op Tholen dan ook van alles te beleven. In de week van de herfstvakantie kunnen mensen dichtbij huis leuke uitjes plannen en genieten in hun directe woonomgeving. Het programma biedt een gevarieerd aanbod van binnen- en buitenactiviteiten. Op vrijwel elke dag van de week is er iets te doen en te beleven.

Museum de Meestoof is een belangrijk spil in de Week van de Streek. Hier worden allerlei leuke speel- en doe-activiteiten aangeboden. Alleen al de tijdelijke expositie ‘Bruynzeel van boeren op Tholen tot internationaal bedrijf’ is een bezoekje meer dan waard. Wist u dat de oprichters van de beroemde Bruynzeel fabrieken (o.a. keukens en potloden) van het eiland Tholen afkomstig zijn? Oprichter Cornelis Bruynzeel is in 1842 in Sint-Annaland geboren. Samen met zijn zoons legde hij 120 jaar geleden met zijn timmerbedrijf de bakermat voor een groot, industrieel concern.

Verder kunnen de handen uit de mouwen bij het streekmuseum om te knutselen en te schilderen. Voor liefhebbers van de natuur zijn er kinderwandelingen onder begeleiding van een gids en met Rederij Frisia kan een tocht naar Zierikzee of een Zeehondensafari worden ondernomen. Heel bijzonder is de speciale kinderrondleiding in het Roosevelt Inspiratiecentrum. De streekproductenveiling houdt haar laatste reguliere veiling van het seizoen, in de haven van Sint Annaland meren de traditionele schepen van de bietentocht aan en er kan gespeeld en geravot worden in de speeltuin Blij & Vrij. Heel bijzonder is ook nog dat de Eendrachtbode juist deze week op zoek gaat naar jeugdige verslaggevers. Kortom je hoeft je zowel als kind en als volwassene beslist niet te vervelen.

Sommige activiteiten worden gratis aangeboden, aan andere zijn kosten verbonden. Soms is het ook nodig om vooraf aan te melden. Alle details en een overzicht van het complete programma vind je hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dinsdagmiddag 17 oktober &
Woensdagmiddag 18 oktober &
Donderdagmiddag 19 oktober

Boerengolf
Maak kennis met de boeren-variant van het golfspel. Sla een grote leren bal met een stok met klomp in zo min mogelijk slagen in de met een rode vlag gemarkeerde hole. Op de weide is een parcours met meerdere holes. Een hele leuk spel voor jeugd en volwassenen waarbij je heerlijk in de buitenlucht, gezellig bezig bent.

De boerengolfbaan is deze week geopend op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13:30-17:00.

Terrein Schaatsbaan Sint-Annaland
Entrée volwassene € 5,00, kind € 3,00

 

 


Zondag 15 oktober &
Woensdag 18 oktober

Vaartocht naar Zierikzee met zeehondensafari
Vaartocht over de Oosterschelde met de luxe salonboot van de Frisia.

Een tocht over de Oosterschelde spreekt altijd tot de verbeelding. Op het open water voelt iedereen zich een ander mens. Een heerlijk uitje met dagvullend programma waarbij iedereen zelf de keuze heeft om in Zierikzee van boord te gaan om gedurende 2,5 uur lekker wat rond te wandelen of te shoppen of aan boord te blijven en mee te gaan op de ZeehondenSafari.

Deelname: Vaartocht Zierikzee (€ 18,00 – kind € 13,00) ZeehondenSafari (+€ 14,00 – kind +€ 10,00). Reserveren noodzakelijk
Tijd: Zondag 15 oktober (13.00 – 19.00) / Woensdag 18 oktober (9.00 – 15.00)
Opstapplaats : Haven Sint Annaland.

Zie ook: www.frisiarondvaarten.nl

 

 


 

Dinsdagmiddag 17 oktober t/m
Zaterdagmiddag 21 oktober

Van alles te beleven in het museum
In museum de Meestoof is vrijwel elke middag van deze herfstvakantieweek van alles te beleven. Op woensdagmiddag is er vanaf 12:00 overheerlijke friet van echte Zeeuwse aardappels te verkrijgen bij de Foodtruck bij het museum!

Elke middag – buitenspelletjes als steltlopen, hoepelen, touwtjespringen en rijden op bijzondere fietsen!
* Dinsdagmiddag 17 oktober – Oud Hollandse Spelen
* Woensdagmiddag 18 oktober – stenen beschilderen
* Donderdagmiddag 19 oktober – vogelketting maken
* Vrijdagmiddag 20 oktober –pompoenen versieren
* Zaterdagmiddag 21 oktober – kleuren en schilderen

 

 

Hele week zoektocht voor kinderen (prijs 3D-bril) en raadwedstrijd ‘oude streekgerechten’ voor volwassenen (prijs dinerbon voor 2). Bezoek uiteraard ook de vaste collectie over hoe mensen op Tholen vroeger werkten en leefden en de wisselexpositie over Bruynzeel.

Entree: € 5,00 volwassene/ € 2,00 kind
Geopend di t/m za van 14.00 tot 17.00 en op woensdag al vanaf 12.00.
Meestoof – Bierensstraat 6 – Sint Annaland
Meer info :  www.demeestoof.nl

 


 

Woensdag 18 oktober 
Streekproductenveiling
Neem plaats in de authentieke veilingbankjes en koop de lekkerste streekproducten door op tijd op de knop te drukken. Dit moet je een keer meemaken!

Voor de laatste keer dit seizoen is er een streekproductenveiling in de aardappelveiling. Koop de lekkerste lokale producten via afslag met de veilingklok. Een hele spannende gebeurtenis. De hele ambiance is al een belevenis op zich en de veilingmeester maakt met zijn geweldige praatjes het plaatje compleet. Ook erg leuk met kinderen! Is de veilig afgelopen? Kom dan aansluitend naar de foodtruck bij Museum de Meestoof!

Woensdagochtend 18 oktober om 11.00 uur
Entree: gratis
Streekproductenveiling – Langeweg 11 – Sint Annaland
www.thoolsestreekproductenveiling.nl

 

 


 

Woensdag 18 oktober
Diervriendjespad
Op stap samen met een gids van Staatsbosbeheer. Op zoek naar spannende, leuke en gekke dieren en planten.

Kom van alles te weten over het gebied. Trek oude kleren en stevige schoenen aan en wees niet bang om vuile handen te krijgen.

Deelname : € 2,50 p.p. (ter plekke te voldoen liefst contact en gepast)
Vooraf aanmelden via aanmeldformulier: https://winkel.staatsbosbeheer.nl/dierenvriendjespad-tholen.html
Meer informatie bij boswachter Wendy Janse T 0111-401453 of via zeelandnoord@staatsbosbeheer.nl

 

 

 


 

Woensdag 18 oktober
Bietentocht
Traditionele zeilschepen doen de oude biethavens aan op weg naar de suikerfabriek in Steenbergen.

Om de vroegere bietentocht in ere te houden wordt deze zeilwedstrijd met traditionele schepen in ere gehouden. Op woensdagmiddag vanaf ca 16.00 worden de eerste schepen vanuit Zierikzee verwacht. In totaal liggen er die avond zo’n twintig authentieke boten afgemeerd in de haven van Sint-Annaland. Op donderdagochtend is er eerst een palaver (uitleg over de wedstrijd) op de kade, daarna vertrekt de vloot naar Steenbergen.

 

 

 

 

Woensdagmiddag 18 oktober 9 vanaf 16.00) & donderdagmorgen 19 oktober (vanaf 8.30). Geen entree. Meer info via: www.bietentocht.nl

 

 

 


 

Donderdag 19 oktober
Speciale kinderrondleiding Roosevelt Informatiecentrum
De roots van twee Amerikaanse presidenten gaan helemaal terug naar Oud-Vossemeer. Kom hierover van alles te weten tijdens deze speciale rondleiding.

In het fraaie Ambachtsherenhuis in Oud-Vossemeer is het Roosevelt Informatiecentrum gevestigd. Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over de geschiedenis, wat waren ambachtsheren en hoe het zit met de speciale band met de Roosevelts en waarom zijn twee van hen zo belangrijk geworden voor de Amerikaanse en wereldpolitiek.

Donderdagmiddag 19 oktober van 14.00 – 15.00 (€ 1,00)
Graag aanmelden met naam, leeftijd en aantal meekomende volwassenen via e-mailadres info@rooseveltoudvossemeer.nl

Het Roosevelt Informatiecentrum kan ook zelfstandig bezocht worden op zaterdag 14, 21 en 28 oktober tussen 13.00 en 16.00!

 


 

Zaterdag 21 oktober
Gezinswandeling Slikken van de Heen
Struin door de natuur onder begeleiding van een gids en ontdek met speciale attributen de bijzondere natuur van deze locatie.

Leer goed kijken en ontdek alle geheimen van dit prachtige natuurgebied. In dit ruige oerlandschap heb je kans op het zien van wilde paarden, Schotse Hooglanders en wie wat nog meer … Speciaal bedoeld voor basisschoolkinderen vergezeld door (groot)ouders.

Zaterdagmiddag 21 oktober (14.00)

Deelname : € 3,00 p.p. Kinderen € 1,50
De tocht start bij het informatiebord van Het Zeeuwse Landschap, aan de Campweg.
Meer informatie: www.hetzeeuwselandschap.nl info@hetzeeuwselandschap.nl of 0113-569110
Aanmelden via: https://www.hetzeeuwselandschap.nl/

 


 

Hele week
Speel de verslaggever!
Kom in de krant! Schrijf een verhaal over één van de activiteiten tijdens de Week van de Streek en maak een foto.

Zit je in groep 8 en schrijf je graag? Doe dan mee met de Eendrachtbode.

Bezoek tijdens de Week van de Streek één van de activiteiten. Schrijf als een heuse verslaggever een verhaaltje over dat bezoek en je indrukken op (maximaal 150 woorden) en maak een foto. Mail dit (de foto in originele kwaliteit, niet bewerkt) uiterlijk maandag 23 oktober 9.00 uur naar redactie@eendrachtbode.nl, voorzien van je naam, adres, woonplaats en leeftijd. Een selectie van de inzendingen krijgt een plekje in de krant van 26 oktober. Voor de origineelste drie is bovendien een prijs beschikbaar. De reactie is benieuwd!

Inzendingen naar: redactie@eendrachtbode.nl

 

 


 

Hele week
Speeltuinpret en fotowedstrijd
In Sint-Annaland is er nog een ouderwetse buurtspeeltuin waar kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. In de herfstvakantie kunt u hier mee doen aan een fotowedstrijd.

Maak een leuke, ludieke foto maken van uw kind of kinderen. Deze foto kan t/m zaterdag 21 oktober worden gemaild naar speeltuinvrijenblij@gmail.com Degene met de leukste en ludiekste foto ontvangt een prijs.

Entree speeltuin: € 1,00 per kind.
Deelname aan de fotowedstrijd gratis
De speeltuin is gevestigd aan de Schoolstraat 17 in Sint-Annaland.
Maandag t/m zaterdag geopend. Van 9.00 tot 20.00 (op zaterdag tot 17.00)