Tholen is gelegen aan het Nationaal Park Oosterschelde. Dit is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een waar paradijs voor watersporters, sportduikers en recreanten. Ontdek hoe mooi dit unieke stukje Zeeland is. De onderwaterwereld is volgens kenners adembenemend. De vele duik-locaties rond het eiland bevestigen dat.

De dijken zijn ideale rustplaatsen om ‘s zomers neer te strijken. Lekker genieten van de zon en de verkoelende zeebries, of van het schone zeewater. De Oosterschelde kan namelijk gerekend worden tot de schoonste wateren van Europa. Op Tholen zijn diverse strandjes aangelegd: Bij de Oesterdam, op Gorishoek, in Sint-Annaland, Stavenisse en Sint Philipsland. Daarnaast zijn er diverse andere dijkkommen voor waterrecreatie. Ideaal om lekker pootje te baden of te zwemmen.

Dat water belangrijk is op Tholen, mag duidelijk zijn. Naast de Oosterschelde, ligt het eiland ook aan de Krabbenkreek, het Mastgat, het Keeten, het Schelde-Rijnkanaal en het Zoommeer. Overwegend zout water, al speelt zoet water uit het Zoommeer een belangrijke rol voor de landbouw op Tholen.

Ook binnen de dijken van het eiland is water niet weg te denken. Wat te denken van de Bruijntjeskreek? Of de Rammegors. Ook zijn er zijn diverse gemalen op Tholen, zoals Gemaal Drie Groote Polders in de Hikkepolder bij Oud-Vossemeer.

Kijk voor meer informatie op www.eilandtholen.nl/Natuur

Bij Tholen en Sint Philipsland ligt een prachtig gebied vol slibben, schorren, kreken en slikken. Een mooi gebied waar veel trekvogels huizen. Hier worden regelmatig zogenaamde Nattelaarzentochten gehouden: Een spectaculaire pittige wandeltocht door een gebied waar eb en vloed nog heersen en waar men slechts bij uitzondering mag komen. Een buitendijkse ontdekkingstocht met modderige kreken, over schor en slik.

Dat water niet altijd een positieve rol speelt op Tholen, bleek tijdens de Watersnoodramp in 1953. De helft van het eiland overstroomde, met veel doden als gevolg. Als reactie hierop zijn de Deltawerken uitgevoerd. Het verhogen van dijken, het aanleggen van bruggen en dammen.

Terug

Nieuws

 

Groei Thoolse werkgelegenheid sterkste in regio

11 januari 2018

Zowel de groei van de werkgelegenheid als het starten van een nieuwe bedrijf is nergens zo groot als in Tholen. Wa...

 

Uitslag Thoolse Ondernemersprijzen bekend!

15 november 2017

Tijdens de Thoolse Ondernemersavond op dinsdag 14 november 2017 is MDE Automations als de Thoolse Starter 2017 en ...